Nybörjare segling?

Att lära sig segla är som att cykla. Har man en gång lärt sig så sitter det i för resten av livet. För segling gäller det grundläggande kunskaper visserligen, men alla kan utveckla sin lärdom till att bli erfaren seglare. Vi ser idag ungdomar nästan i koltåldern som hanterar sin optimistjolle som proffs. För visst skall det börjas i tid, då blir det lättare men uttryck som att ”det går inte att lära gamla hundar sitta” gäller inte för segling. Själv har jag utbildat en senkommen vän som först i pensionärsåldern satte sin första fot i en segelbåt. Först ville han inte, ”motorbåtar är så mycket bättre”, sade den fege. ”Vad gör du då ute på havet med en havererad motor”, motfrågade jag och det kunde han inte svara på. Så han blev tvungen att anta min utmaning och numer seglar han som han aldrig gjort annat.

Nybörjare segling?

Alla kan

Ska man passa bättre på motorbåt måste man ha vissa svåra funktionshinder som visserligen bör hindra att åka ut på sjön överhuvudtaget. För vanliga friska människor som inte upplevt tjusningen med segling tycker jag bara synd om. Som sagt finns det massor med ungdomar som lär sig segla både för nöje och tävling, och hur och var lär dom sig det? I Sverige finns mer än hundra klubbar som har seglarskola så hur kan man missa dem om man nu inte bor uppe vid Treriksröset. Dessutom finns det lika många privata skolor som drivs av företag med certifierade och kunniga lärare. Det är inte bara ungdomar som utbildas, det finns faktiskt massor med kurser även för vuxna. Kurser och skolor kostar naturligtvis men jag garanterar att det är värt vartenda öre. Några tusenlappar får man räkna med oavsett om man väljer klubb inom Svenska Seglarförbundet eller privat. Som en grundplåt till ett härligt liv på sjön.

Du kan

Oavsett om du är 8 år eller 80 kan du lära dig segla. När du behärskar en farkost på 20 fot och ett ton tung ger dig det makt över elementen. Behärska haven, bli en sjöfarare, utforska sjöar, innanhav och hav. Segla på floder och kanaler, tänk dig en underbar seglats på Göta Kanal, Kinda Kanal eller Åmåls Kanal bland andra. Du vidgar dina vyer på ett sätt som knappast kan uppnås med husvagn eller husbil. Ute på havet är du fri och otvungen, du kan både koppla av och uppleva spänning under en seglats.