Tävlingssegling

OS-seglingar och America´s Cup är de mest kända seglingstävlingar. I OS tävlas det i många olika klasser, lite olika om det är dam eller herrar som tävlar. Dessutom tävlar man i mixed klass med tvåmanskatamaran. Märk väl att även vindsurfing räknas in i de olympiska seglingarna. I övrigt är det jollar i laser, finn och några andra för lekmannen kryptiska klassbeteckningar. Större båtar som R-12:or har förekommit i OS för länge sedan och i America´s Cup under 30 år fram till 1987. R-12 är ett sådant pompöst segelskepp som förekommer i Lasse Åbergs kultrulle SOS – en sällskapsresa. Dessutom förekommer i tävlingssammanhang tolvor i regattan Gotland Runt.

Svensk Segling

De som tävlar i Sverige på elitnivå ingår i SWE Sailing Team, det svenska seglingslandslaget. Helt nyligen vann en svensk VM i finnjolle som gick av stapeln i Ungern. Det var Max Salminen som länge varit i seglingstoppen, år 2012 vann han tillsammans med Fredrik Lööf guld i Starbåt under OS i London. Sverige har en grundmurad tradition inom tävlingssegling och har hållit sig väl framme under i stort sett alla olympiska spel. Dock inte så väl i Rio 2016 då Sverige blev helt utan medaljer. En stor besvikelse då landslaget seglat hem medaljer under 5 raka olympiader före dess. I Sverige anordnas SM både för seniorer och juniorer, matchracing, Mästarnas Mästare samt Allsvenskan. Även ett nordiskt förbund finns liksom europeiskt och internationellt förbund. Svenska Seglarförbundet samarbetar även med Svenska Båtunionen samt Svenska Kryssarklubben, dessutom har man skapat ett eget försäkringsbolag inriktat på fritidsbåtar som heter Svenska Sjö.

Ungdomssatsning

Som i all svensk sport satsar förbund och klubbar hårt på de yngre, idag har förbundet cirka 8 000 ungdomar under sina vingar. Allt för att vaska fram framtida mästare. Under de första åren skall dt vara på lek, allvaret kan komma senare. Det skall vara roligt att lära sig segla är devisen. Man har delat in ungdomar i tre grupper: Grön, blå och röd. Där är den gröna för gröngölingar det vill säga nybörjare som vartefter erhållna färdigheter flyttas upp ett steg i taget för att kunna nå röd grupp som är den mest avancerade och här börjar tävlingsinriktningen på allvar. Man får börja tävla i optimistjolle från det år man fyller 15 men att börja lära sig segling kan man starta fån 9 – 10 år ålder.